Vi lever nog i ett bra land

Jag såg precis SiCKO av Michael Moore. Det var en helt suverän film som jag tror mest riktar sig till amerikaner, men den lär oss andra att inte ta vårt samhälle för givet. Den handlar om det amerikanska välfärdssystemet och att alla ska ha rätt till gratis sjukvård. Du ska inte behöva skuldsätta dig, din familj, sälja huset, säga upp dig från jobbet bara för att du blir sjuk.

I Sverige är det en självklarhet att om du blir sjuk så går du till sjukhuset. Efter att ha sett SiCKO förstår du att i usa är det inte så. Om du har en sjukvårdsförsäkring, vilket inte alla har råd med, då uppsöker du sjukvård. Men, tyvärr, i usa är det så att även personer med sjukvårdsförsäkring ska inte vara säkra på att få sin sjukvård, för du kan bli nekad av ditt försäkringsbolag för att du har en sjukdom som din försäkring inte täcker, såsom cancer eller andra sjukdomar som kräver längre och dyrare behandlingar.

Så, här har jag suttit en måndag förmiddag och tittat på en film av Michael Moore och gråtit lite för mig själv. Jo, jag har jobb, men jag är sjukskriven på grund av att jag är skadad i benet. Passande att jag råkade se den här filmen med andra ord.

Jag gillar verkligen Michael Moore. Inte för att jag avskyr eller älskar usa, utan för att han lyfter fram sådant som ses som självklarheter och ifrågasätter det, han visar saker från en annan synvinkel.

Dagens rekommendation: Michael Moore

Ideelt my ass

Jag måste, tyvärr, informera dig om att ideelt arbete är dött. Det finns en handfull människor som viger sina liv åt att andra ska ha det bra och få det bättre, utan en tanke på att få någonting tillbaka. Sedan finns det personer som tar sin omgivning för givet och vägrar att ge någonting åter. Dessa personer finns det gott om. Detta är något jag ansett länge, men min irritation nu kommer från en händelse nyligen. Ett reklamjippo hos en stor sponsor bestod av att de aktiva i föreningen tilldelades tider, fyra på varje tid, där de skulle hjälpa sponsorn och dess kunder. Hos sponsorn skulle vi bistå dess kunder med enkel hjälp i två timmar per person, fyra personer åt gången.

Så, när jag sitter där vid utsatt tid och väntar, vad händer. Just det, ingen dyker upp. Då menar jag inte sponsorn eller dess kunder. En lönehelg som denna var det fullt och de skulle uppskattat vår hjälp otroligt mycket, samtidigt som vi hade möjligheten att ge någonting tillbaka till de som stöder oss. Vad tänker då dessa som inte dyker upp. I min irritation känner jag att de tar sin omgivning för givet. Det de inte ser existerar inte. Tror de att de där futtiga kronorna de betalar för att få spela lite puck täcker samtliga kostnader. Möjligt, men min teori är att ideelt arbete är påväg bort på grund av att alla (?) tar sin omgivning för givet.

Ta inte någonting för givet. Jobba istället hårt, inte för din skull, utan för vår allas, för Sveriges, välfärd.

Inspiration

Inspiration kan kännas som ett otroligt löjligt ord. Vad fan är inspiration. Är det en känsla eller är det någonting fysiskt. Vad är det egentligen. Det går att läsa på den svenska wikipedian att ordet i talspråk har kommit att förknippats med kreativitet, men det från början betydde 'ingivelse från gud'.

Ingivelse från gud låter lite starkt. David Allen har skrivit en bok som heter "Getting things done" (få saker gjorda) och lär ut enkla knep för att alltid kunna arbeta effektivt. Han lär ut hur du ska må bra med vad du INTE gör och därigenom arbeta effektivt med det du har framför dig - oavsett vad det är.

Jag tror att vi kan enas om att David Allen inte är gud. Jag kan säga att efter att ha läst hans bok och tagit till mig delar av hans lära måste tro på att inspiration är något du själv skapar. Du måste lära dig själv att känna dig trygg med det du inte gör och därigenom finna full koncentration med det som du ska göra. Du ska tydligt definiera vad nästa sak du ska göra är och då du behöver göra den existerar ingenting annat förutom just den lilla eller stora saken. Du kan aldrig utföra en serie saker, du kan bara utföra en sak åt gången.

Läs boken Getting Things Done och lär dig själv gudomlig inspiration.

En vecka senare

En vecka till har passerat och jag har inget nytt att rapportera. Därför skriver jag nu till dig. Jag har tidigare sagt det och jag säger det igen: Zlatan är king. Han är inte med i nästa match på grund av avstängning - en avstängning han medvetet ordnade. Anledningen till detta är för att han skulle kunna inviga sin alldeless egna fotbollsplan som är byggd på nermalda gamla fotbollsskor. Min fråga är: Följer tåbiran med eller försvinner den i nermalningsprocessen?

Annars har det spelats två matcher i veckan. Den ena var dålig och den andra var mindre dålig och lite bra. 2-2, 6-1. Vi ligger nu tvåa i serien efter tre spelade matcher - 14 mål mindre gjorda än ledarna.

Men är det någon av er damer som använt denna nya super-bh det talas så mycket om? Den verkar vara rätt läcker. Den sägs stimulera brösten att bli fastare, hänga mindre och det uppstår ett konstant tutt-stånd. Dessutom sägs det att brösten får mindre benägenhet att kallas tax-öron. Om du inte hört talats om den än är det för att jag inte uppfunnit den än. Glömde jag säga att den öppnas genom att klappa två gånger bakom tjejens rygg - fummelfritt. Succé!

Sen måste jag väl påpeka att min nya karriär som lärare rullar på bra. Efter noga analyserande av veckans lektioner misstänker jag att vissa av de stackars okunniga (jag talar nu inte om lärarna) faktiskt har lärt sig något. Sen att de ska minnas vad jag lärt de och utveckla dessa kunskaper för att bli fullfjädrade sammhällsmedborgare är något jag inte ens vågar hoppas på.

Trevlig helg!

Seriepremären avklarad

Så var den efterlängtade seriepremiären i hockeyn avklarad. Jag var så nervös innan så jag inte kunde äta middag. Det var antingen nervositet eller dålig lunch. Oavsett var det inte den mest välspelade matchen, men det var roligt att se att folket hittat tillbaka till Folkets Hall för att se oss spela.

Den nya Sportbaren invigdes (om än inte helt färdigställd) och folket såg ut att njuta av sin öl. Tyvärr fick man välja mellan lyxöl eller budget. Antingen en Nynäsöl eller en Sofiero. Själv drack jag vatten och jobbade arslet av mig (vissa byten iallafall) för att de törstiga rackarna skulle ha nåt att titta på mellan sipparna på finölen.

Jag kan lova bättre underhållning och vackrare spel längre in på säsongen. Nu är premiären avklarad.

Och ni som sov ut efter en jobbig match igår, ni som kanske tog ett glas vin då ni kom hem, och bara njuter idag. Tänk på stackars mig som jobbar 12 timmar idag och slutar klockan 20. Då jag slutar ska jag hem, äta mat och sova. För det är träning imorgon bitti!! Det är inte synd om mig inte. Jag trivs. Jag stormtrivs med att inte ha tid att slappa. Om jag säger det tillräckligt många gånger börjar jag snart tro på det! Nej, skit i sömn. Jag drar iväg och tar ett glas vin hos en vän och umgås med lite trevligt folk efter jobbet. Sova kan jag göra i graven.

Fridens liljor!

Zlatan, Zlatan, Zlatan

Killen är kung!

Mycket mer finns inte att säga där. Halva matchen är spelad i champions league mot PSV och hittils har killen hängt två (återigen ett mål genom straff). Han har även börjat se vass ut i landslaget. Det kanske blir något utav den där Zlatan i alla fall.

Sedan har vi en solklar böter på Sheriffen (Andreas). "Jag har vackert lockigt hår! ;)" är solklart en tia. Jag blev idag tilldelad ytterligare en böter i hockeyomklädningsrummet. Jag hade beställt ett gäng tröjor från en internetsajt och de hade äntligen anlänt med posten. Tyvärr gjorde jag tabben att öppna paketet i omklädningsrummet - och självklart var en av tröjorna tokrosa med en gullig björn på. Jag kommer inte överklaga.

Imorgon börjar jag mitt nya arbete som lärare på gymnasiet. Det ska bli högst intressant att bli lärare igen. Ta en kaffe, en vaniljmunk och säga åt små stackars elever vad de ska och inte ska göra. Jag återkommer mot slutet av veckan för att säga hur det gått. Det kan vilket som inte gå dåligt. Det är ju trots allt jag som bestämmer vad som är rätt och fel. Om de inte gillar de kan jag sätta ett underkänt direkt. Perfekt.

RSS 2.0